Esti aici:

Anunt intretinere cladiri

COMUNICAT

ÎN ATENŢIA  ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI

În condiţiile în care au fost semnalate probleme privind cazuri de degradare a aspectului exterior şi a structurii de rezistenţă a  blocurilor de locuinţe, în special a celor cu o vechime mai mare, cu producerea de efecte periculoase pentru siguranţa persoanelor şi a bunurilor, Primăria Municipiului Galaţi, prin Compartimentul de Relaţie cu Asociaţiile de proprietari,  vă aduce la cunoştinţa obligativitatea  luării tuturor măsurilor ce se impun în vederea menţinerii în stare de siguranţă a clădirilor.

Astfel, conform art. 12 din HG 1588/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007, proprietarii au obligaţia  să ia măsuri în cadrul asociaţiei, pentru modernizarea, consolidarea, reabilitarea termică, precum şi pentru creşterea performanţei energetice a clădirii, după caz, potrivit prevederilor legale şi să achite cota-parte din costurile aferente. Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri. În clădirile afectate de seisme, proprietarii au obligaţia de a lua de urgenţă măsuri pentru consolidare, conform prevederilor legale în vigoare, lucrările de reparaţii, intervenţii, se vor executa cu personal autorizat, potrivit legii;

Potrivit legislaţiei în vigoare, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are obligaţia de a  urmari comportarea în timp a construcţiei, pe toată durata de existenţă a acesteia.

Proprietarii, membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia conform art.25 din Legea nr.10/1995- cu modificările şi completările ulterioare privind calitatea în construcţii, de a efectua la timp lucrările de întreţinere şi de reparaţii care le revin în cadrul asociaţiei de proprietari, prevăzute conform normelor legale în cartea tehnică a construcţiei şi rezultate din activitatea de urmărire a comportării în timp a construcţiei.

În caz contrar, conform art. 56 din Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi  funcţionarea asociaţiilor  de proprietari, constituie contravenţie neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii pe toată durata existenţei acestora şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 - 3.000 lei.

Direcţia Generală Servicii Publice

Director General